Laurens ten Dam ’doopt’ monumentale Munnikenweg

Laurens ten Dam ’doopt’ monumentale Munnikenweg

Door Gerard van Engelen, Alkmaarsche Courant – Foto JJFoto.nl / Jan Jong

De Munnikenweg in Oudorp is sinds zaterdag officieel een gemeentelijk monument. Dat werd gevierd met een ’fietsdoop’ door een lint van schuddende wielrenners, aangevoerd door Laurens ten Dam uit Oudorp.

De Munnikenweg werd ruim zeven eeuwen geleden aangelegd langs de kastelen De Nieuwburg en Middelburg en dankt zijn naam aan de monniken van het nabijgelegen Karmelietenklooster. Later kreeg het de karakteristieke bedekking met kinderkopjes of kasseien, inmiddels wereldwijd een sportieve uitdaging voor wielrenners. De lokale partij BAS heeft de monumentenstatus voorgesteld. De hele gemeenteraad steunde het plan.

Het plan is om dit jaar ook weer een wedstrijd te organiseren op de Munnikenweg. Het peloton gaat dan tijdens de Wielerronde van Oudorp over een klein deel van de weg.

 

Kijk ook bij NH Nieuws voor het videoverslag.