Informatie voor deelnemers en bezoekers

Kwalificatie & Deelname

Deelname is uitsluitend na kwalificatie en uitnodiging via het KNWU district. Vragen over kwalificatie graag richten aan de jeugdcoördinator van het district/regio. De organisatie van het NK Jeugdwielrennen heeft geen rol hierin en kan daarom geen vragen beantwoorden.

Ben je inmiddels per e-mail uitgenodigd? Dan wensen wij je veel plezier en succes tijdens deze mooie wedstrijd!

Alle deelnemers waarvan een e-mailadres bekend is hebben een e-mail ontvangen met daarin alle belangrijke informatie.

Verblijf

De regio Alkmaar is een fantastische plek om een weekend te verblijven en dit NK is natuurlijk de uitgelezen kans om dit met het gezin te ervaren. Zoek je een leuke plek? Kijk dan op de website van Alkmaar Prachtstad.

Wacht niet te lang met boeken!

Bereikbaarheid

Verblijf je in de regio? Kom dan graag op de fiets. Het is een mooie gelegenheid om op die manier warm te rijden en het zorgt voor minder parkeerdruk. Oudorp is per fiets ontzettend goed bereikbaar, op korte afstand van het centrum van Alkmaar. Ook vanaf de kust, Egmond en Bergen is het erg goed te doen om op de fiets te komen.

Kom je met de auto? Volg dan goed de aanwijzingen langs de weg of die van de verkeersregelaars. Houd er graag rekening mee dat wij werken met vrijwilligers die er staan om deze wedstrijd voor de kinderen mogelijk te maken en dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

De parkeerruimte direct rondom de permanence is beperkt en blijf daar graag niet langer dan echt noodzakelijk. Bij voorkeur afzetten en parkeren op de plaatsen welke staan aangegeven voor de bezoekers.

Parkeren

De diverse parkeerlocaties staan in de onderstaande kaart weergegeven. Parkeerplaatsen in directe nabijheid van de permanence zijn alleen bedoelt voor deelnemers.

Parcours

Het parcours is hetzelfde als tijdens de Ronde van Oudorp. De Munnikenweg zit ook deels in het parcours. Deze kasseienstrook is bekend van het EK Wielrennen in 2019 en de Profronde van Noord-Holland en is het eerste kasseimonument van Nederland.

Wil je goede tips? Check dan dit filmpje van Tour de Tietema! Josse is namelijk de laatste Kampioen van Oudorp en is dus een echte expert.

Technische staat van de fietsen

De fietsen moeten voldoen aan de regels als vastgesteld door de KNWU. Verenigingen, trainers of jeugdcoördinatoren kunnen hier detailinformatie over geven. De informatie is ook beschikbaar in de Jaarlijkse besluiten van de KNWU.

Het is het aan de jury om te bepalen of een fiets voldoet aan de regels en bij afwijkingen kunnen zij een deelnemer uitsluiten van deelname. Ouders dragen de verantwoordelijkheid om dit te voorkomen.

Enkele basisregels als voorbeeld (beslissing jury blijft leidend):

 • Elke fiets moet voorzien zijn van een werkende MyLaps transponder/chip
 • De fiets moet een maximaal verzet hebben zoals vastgesteld voor de betreffende categorie
 • Velghoogte mag maximaal 50mm zijn, inclusief remvlak
 • Wielen moeten tenminste 16 spaken hebben
 • Zorg voor goed functionerende remmen
 • Zorg voor goede banden met een goede bandenspanning
 • Sturen moeten voorzien zijn van dopjes waarmee deze zijn afgesloten
 • Remmen moeten gericht staan naar voren, niet naar binnen

Materiaalcontrole en start

Voorafgaand aan de start worden alle fietsen gecontroleerd door de jury op onder andere de bovengenoemde punten. Na de materiaalcontrole (op deze locatie) moeten de deelnemers zich begeven in het vak van waaruit de startopstelling geloot wordt. Wissel van fietsen en/of wielen is na de materiaalcontrole niet meer toegestaan.

Het vak van de loting en het startvak zijn niet toegankelijk voor ouders.

Wees tijdig bij de materiaalcontrole volgens de aangegeven tijden in het programma.

Permanence

Inschrijving is in Wijkcentrum De Oever aan de Amstelstraat 1 in Alkmaar. Hier worden de persoonlijke rugnummers uitgereikt die de deelnemers mogen houden als aandenken.

Aangrenzende sporthal is beschikbaar met kleedkamers en douches. Mocht je binnen willen inrijden op een hometrainer dan kan dit in de sporthal.

Permanence en sporthal zijn geopend vanaf 7:30 uur in de ochtend tot een half uur na de laatste koers. In het programma staat precies hoe laat welke categorie de rugnummers kan afhalen. Kom niet eerder of later dan de aangegeven tijd.

Huldigingen

Huldigingen vinden plaats op het ‘Medal Plaza‘ volgens het tijdsschema in het programmaboekje en de technische gids.

Om 20:00 uur is een laatste huldiging van de dag met alle kampioenen. We gaan dan natuurlijk groot feest vieren!

EHBO

EHBO is in handen van de professionals van het Rode Kruis. De EHBO post is in de Wijkplaats aan de Herenweg 14, tussen start en finish.

Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is het Noordwest Ziekenhuis aan de Wilhelminalaan in Alkmaar.

Inrijden op vrijdag 9 juni en zaterdag 10 juni

Inrijden/parcoursverkenning voor deelnemers is mogelijk op de volgende momenten:

 • Vrijdag 9 juni van 19:00 uur tot 20:00 uur
 • Zaterdag 10 juni
  • Van 08:00 t/m 08:50 uur voor categorie 1/2/3
  • Van 12:15 t/m 13:00 uur voor categorie 4/5/6
  • Van 16:00 t/m 16:30 uur voor categorie 6/7

Op zaterdag is het parcours tijdens het inrijden alleen toegankelijk voor deelnemers en niet voor ouders en/of begeleiders.

Plaatsen van tenten door verenigingen

Het plaatsen van tenten of andere opstellingen zoals “zitjes” e.d. is verboden op de volgende locaties:

 1. Rondom het startgebied en loting (Herenweg en Kerklaan)
 2. Aan de Herenweg tussen de start en de Munnikenweg
 3. Rondom de finish
 4. Tussen de horecatent en het podium op Medal Plaza

Overige locaties zijn in principe toegestaan mits het geen problemen oplevert ten aanzien van veiligheid in zijn algemeenheid. Zoals bijvoorbeeld bij een calamiteitentoegang, overzicht (zicht) voor jury of signaalgevers van de organisatie.

Na gebruik dient alles schoon achtergelaten te worden en in de toestand zoals het was voorafgaand aan het gebruik.

Weersverwachting 10 juni / voorlopig advies warmte

Komende zaterdag verwachten we prachtig weer tijdens het NK. Dit is natuurlijk erg lekker maar er zijn ook extra aandachtspunten in verband met de warmte. We willen je een paar adviezen geven: 

 1. Kleed je niet (te) warm aan.
 2. Draag tijdens het inrijden op zaterdag een extra shirt zodat je goed kunt wennen aan de warmte. Trek deze uit voor de start van de koers.
 3. Doe rustig aan tijdens het inrijden op zaterdag. Zorg dat je niet oververhit raakt en daardoor te warm aan de start staat.
 4. Smeer je vooraf goed in met zonnebrand en blijf ook smeren gedurende de dag. Zonnebrand is ook beschikbaar bij de permanence en materiaalcontrole.
 5. Ga niet te lang in de volle zon staan. Zoek de schaduw op.
 6. Draag een zonnebril (met zonneglas).
 7. Drink voldoende en bij voorkeur een isotone sportdrank. Drink dit veelvuldig in kleine beetjes in plaats van één keer heel veel.
 8. Zorg dat je ruim voor de koers begint met drinken zodat je vochtniveau op peil is.
 9. In de sporthal bij de permanence kun je je bidon vullen.
 10. Doe geen petje of iets dergelijks onder je helm. Dan raak je de hitte minder goed kwijt via je hoofd.
 11. Water over je hoofd gooien of een natte handdoek in de nek leggen, koelt goed af. Ook kun je je shirt nat maken.

Voor ouders en verenigingen: neem gerust een parasol of een partytent mee en campingstoelen om een schaduwrijke rustplek te maken.

Zorg er in ieder geval voor dat de kinderen zoveel mogelijk in de schaduw blijven en dat zij voldoende drinken beschikbaar hebben.
 
Bij onze horecatent op het Medal Plaza (waar de huldigingen plaatsvinden) is zowel water als isotone sportdrank verkrijgbaar.
 
Is er een vermoeden dat een kind tijdens of na de koers oververhit of onwel is geworden, onderneem dan direct actie en ga naar de EHBO-post in De Wijkplaats aan de Herenweg 14, tussen start en finish aan de rechterzijde. Er zijn ook bikers van het Rode Kruis die je kunt aanspreken. 
 
Heb je onze vorige mail niet ontvangen omdat je als deelnemer later nog bent toegevoegd? Deze kun je teruglezen via deze link.