Ouderwets koers in Oudorp in eerste na-coronacriterium. Geslepen sprinter Jesper Rasch en ’Tour de Tietema’ Josse Wester zijn de snelsten

Bron: NHD.nl / Kees van Dalsem – Foto’s Chris Schotanus

De coureurs moesten er lang op wachten, maar eindelijk werd er weer een criterium verreden. In Oudorp was het ouderwets koers. Met oude en nieuwe namen die de wedstrijden in het dorp kleurden.

Het was even wennen voor de coureurs en de jury van de Schot Groep Ronde van Oudorp. Gedubbelde renners werden een paar ronden voor het einde niet uit koers gehaald, waardoor de eindsprint werd ontsiert door enkele achterblijvers en het lang onduidelijk was wie de snelste eliterenner was. Al wist de 23-jarige Jesper Rasch zeker dat hij gewonnen had. „Ik ben gewoon de laatste anderhalve ronde op kop gaan rijden en niemand kon meer over mij heen komen.” Met een laatste jump versloeg hij Nick van der Meer uit het Zuid-Hollandse Honselersdijk.

Na-coronacriterium

De Zandvoortse sprinter Rasch – telg uit een echte wielerfamilie – was vooraf ook een van de favorieten voor de zege in het eerste na-coronacriterium. Als coureur van SEG Racing Acadamy heeft hij – in tegenstelling tot veel clubrenners – wel de mogelijkheid om in het buitenland te koersen. „Al heb ik nog niet heel veel wedstrijden gereden dit jaar. Sowieso is dit ook mijn eerste overwinning sinds twee seizoenen. Mijn laatste zege dateert uit 2019, toen won ik de Ronde van Assendelft, het officieuze NK criterium.”

De organisatie van de Ronde van Oudorp is verder niet gelinkt aan een feestweek, dus de wedstrijd kon – met de nodige maatregelen – als een van de eerste doorgaan. Dat zorgde uiteindelijk voor ’uitverkochte’ deelnemerslijsten bij de verschillende categorieën. Al was de afsluitende elitekoers wat minder bezet: door de regen bleven er toch een tiental renners thuis.

Maar het hemelwater maakte er niet een mindere koers van. Er werd keihard gereden door de Oudorpse straten: het was een echte afvalkoers. „Ik heb nog wel geprobeerd om een kopgroep te vormen”, zei Sven Burger. De lokale favoriet uit Warmenhuizen van Beat Cycling had goede benen. „Het peloton reed het gaatje echter steeds snel weer dicht. Het was moeilijk om vooruit te blijven. In de laatste ronde kwam ik mezelf daardoor wel even tegen, maar het was een mooie wedstrijd.”

Bij de elite waren er wel een paar valpartijtjes, onder andere op de gladde kasseien van de Munnikenweg, maar winnaar Jesper Rasch had daar geen last van. „Uiteindelijk heb ik niet het gevoel dat ik extra risico moest nemen.” Andere mannen, zoals oud-winnaar Rick van Breda knepen echter moegestreden in de remmen. Als je een bocht iets minder hard durft te nemen dan je collega’s, moet je steeds zelf het gaatje dichten.

Tour de Tietema

Maar niet alleen de elite – en eerder in de middag de sportklasse en amateurs – maar ook de lokale helden in de zogenoemde funklasse mochten eindelijk weer los. De grootste Oudorpse lokale fietsheld is natuurlijk Laurens ten Dam en de oud-prof stond met zijn oude criteriummaten aan de start. Andere opvallende deelnemer was de Castricumse atleet Michel Butter, die de regen trotseerde in zijn eerste wielerkoers. Dankzij het vele fietsen met onder andere Ten Dam liep hij de limiet voor de Spelen in Tokio, maar omdat er drie andere Nederlanders sneller waren, kwam zijn olympische droom niet uit. Hij werkt nu toe naar de marathon van Amsterdam.

Ten Dam reed lange tijd op kop van het peloton, maar omdat hij zichzelf ook nog te goed vindt voor de recreanten, deed hij niet mee voor de zege. Die ging naar Josse Wester uit Amsterdam; een van de drie renners van de bekende Youtube-show ’Tour de Tietema’. Oud-wielrenner Bas Tietema was naar Oudorp gekomen voor de nieuwe serie ’Josse gaat voor goud’ met het doel om Josse een koers te laten winnen. Dat lukte eerder dan dat de mannen zelf dachten. De aflevering, de derde in de reeks, is binnenkort op Youtube te zien.